MCQ. Neuropsychiatry


1. Which of the following condition is believed to be caused by chronic infection of the brain by the spirochete Treponema pallidum?           
www.nursingpath.inA. General paresis of the insane (GPI)
B. Huntington's Chorea
C. Parkinson's disease
D. Creutzfeldt–Jakob disease (CJD)

2. Disorientation and visual hallucinations are hallmark of
A. Delirium
B. Schizophrenia
C. Mania
D. Depersonalization syndrome

3. Clouding of consciousness is characteristic of
A. Schizophrenia
B. Dementia
C. Hysteria
D. Delirium

4. Delusions in delirium are              
A. Unshakable
B. Frightening
C. Self-reference
D. Nihilistic

5. Impaired consciousness, visual hallucinations, hyperactivity and fragmentary delusions are typically seen in
A. Dementia
B. Delirium
C. Schizophrenia
D. Delusional disorder

6. Features of delirium are all, except
A. Altered sensorium
B. Clouding of consciousness
C. Visual hallucinations
D. Fast EEG rhythm

7. Delirium tremens is associated with all, except
A. Rapid pulse
B. Clouding of consciousness
C. Hypothermia
D. Coarse tremors
E. Albuminuria

8. Patients suffering from which of the following conditions are also called "Sundowners"?
A. Schizophrenia
B. Dementia
C. Alcoholic hallucinosis
D. Delirium

9. Visual hallucinations, illusions, fugue, disorientation are typical features of
A. Delirium
B. Dementia
C. Schizophrenia
D. Dissociative disorders

10. A delirium associated with glossitis, stomatitis, and dermatitis is suggestive of
A. Porphyria
B. Myxoedema
C. Pellagra
D. Wernicke's syndrome

11. The most common post-operative psychiatric condition is
A. Delusional disorder
B. Delirium
C. Depression
D. Mania
E. personality disorders

12. To prevent and treat delirium tremens, it must be recognized that
A. Electrolyte imbalance should be corrected
B. Patient must be well hydrated
C. Onset occurs 72-96 hours after alcohol withdrawal
D. All are true

13. The preferred drug of treatment in delirium is
A. Chlorpromazine
B. Thioridazine
C. Clozapine
D. Resperidone
E. Haloperidol

14. The most common cause of dementia is
A. Multiple sclerosis
B. General paresis of insane
C. Alzheimer's disease
D. Multi infarct lesion

15. Which of the following is the most accurate in regard to dementia?
A. Impairment of memory
B. Reversible
C. Auditory hallucination
D. Primary delusions

16. Presence of which of the following features separates delirium from most other psychiatric disorders?
A. Depressed mood
B. Impairment of memory
C. Elevation of mood
D. Impairment of consciousness

17. Korsakoff's psychosis is due to intake of
A. Cannabis
B. Opium
C. Amphetamine
D. Alcohol

18. Korsakoff's psychosis is due to the deficiency of
A. Thiamine
B. Vitamin B12
C. Riboflavin
D. Biotin

19. Korsakoff's psychosis is typically associated with all except
A. Inability to learn new material
B. Bradycardia
C. Confabulation
D. Disorientation of time

20. In Korsakoff's psychosis, the lesion is located in
A. Uncinate body
B. Mamilary body
C. Cingulate gyrus
D. Frontal lobe

21. The following vitamin is used to treat Korsakoff's psychosis
A. Vit A
B. Vit B1
C. Vit B12
D. Pyridoxine

22. Wernicke's encephalopathy may be prevented by
A. IV saline
B. Large amount of IV glucose
D. Thiamine supplement
D. Diazepam

23. In Wernicke's encephalopathy, the symptom which which responds most promptly to treatment is
A. Gait
B. Occular manifestations
C. Dementia
D. Peripheral neuropathy

24. Psychogenic amnesia is characterized by
A. Confabulation
B. Patchy impairment of personal memories
C. Anterograde amnesia
D. Retrograde amnesia

25. All the following are differential diagnosis of senile dementia, except
A. Uraemia
B. Anaemia
C. Decompensated heart disease
D. Pulmonary disease
E. Schizophrenia

26. Treatment of senile dementia includes all the following, except
A. Education of the family
B. Adequate lighting, especially at night
C. Avoidance of social isolation
D. Stimulating associates
D. Electroconvulsive therapy

27. Astasia-Abasia is seen in
A. Alzeihmer's disease
B. Parkinsonism
C. Hysterical conversion disorder
D. Schizophrenia

28. Mesial temporal lobe epilepsy is aasociated with
A. Atonic seizures
B. Simple partial seizures
C. Complex partial seizures
D. Generalised tonic-clonic seizures

29. Which of the following is most epileptogenic?
A. Haemorrahagic stroke
B. Thrombotic stroke
C. Embolic stroke
D. Lacunar infarct

30. Alzeihmer's disease is associated with
A. Chromosome 19
B. Chromosome 21
C, Chromosome 20
D, Chromosome 22

Answer Key

1. A
2. A
3. D
4. B
5. B
6. D
7. C
8. B
9. A
10. C
11. B
12. D
13. E
14. C
15. A
16. D
17. D
18. A
19. B
20. B
21. B
22. C
23. B
24. B
25.E
26. E
27. C
28. C
29. D
30. B

References:
1    1. Questions relevant to nursing from various entrance examinations conducted in India

2.      Allan Tasman, Jerald Kay, Jeffrey A. Lieberman, Michael B. First and Mario Maj.John. Edrs. Psychiatry, Third Edition.Wiley & Sons, Ltd, 2008.
3.      Kaplan HI, Sadock BJ. Synopsis of Psychiatry , Behavioral Sciences/ Clinical Psychiatry. 9th ed. Hong Kong :William and Wilkinson Publishers ;1998.


Reactions:

0 comments:

Post a Comment