Latest posts

Bipolar Disorder Quiz


1. Drug-induced parkinsonism is most commonly presents in
A. Schizophrenia
B. Mania          Nursing Path
C. Obsessive compulsive disorders
D. Phobia

2. Which of the following drugs precipitate dpression?
A. Reserpine
B. Clonidine
C. Methyldopa
D. All of the above

3. Classical depression is characterised by all, except
A. Psychomotor retardation
B. Loosening of association Nursing Path
C. Retardation of thinking process
D. Pervasive mood of sadness

4. Insomnia in endogenous depression is
A. Early
B. Middle
C. Late
D. Total

5. "Learned helplessness" is typically seen in
A. Delirium
B. Dementia
C. Schizophrenia
D. Depression Nursing Path

6. In grief as in depression, there are similar features, EXCEPT
A. Loss of self-esteem
B. Sense of loss
C. Sadness
D. Loss of interest in ouside world

7. A biological symptom which is NOT associated with depression is
A. Increased sexual interest
B. Diurnal variation
C. Sleep disturbance Nursing Path
D. Loss of appetite

8. Common risk of severe depression is
A. Fatiguability
B. Hallucinations
C. Thoght block
D. Suicide

9. Treatment of choice in depression with suicidal tendencies is
A. Tricyclic antidepressants            Nursing Path
B. Lithium therapy
C. MAO inhibitors
D. ECT

10. Which of the following is NOT used in resistant depression?
A. Low dose antipsychotics
B. Thyroxine
C. Lithium
D. Propranolol

11. Cognitive behaviour therapy is bet indicated in
A. Schizophrenia
B. Depression Nursing Path
C. Dissociative disorders
D. OCD

12. Average duration of untreated depressive episode is
A. 1 month
B. 9 months
C. 6 months
D. 3 months

13. Mania is a
A. Thouhgt disorder
B. Mood disorder
C. Personality disorder         Nursing Path
D. Hypersexuality disorder

14. Which of the following distaurbances is the basic defect in mania?
A. Ideas of reference
B. coining of new words
C.Delusion of grandiosity
D. Elation

15. The following are clinical features of mania, EXCEPT       Nursing Path
A. Elation of mood
B. Disorientation
C. Pressure of speech
D. Grandiose delusions

16. Which of the following is NOT a characteristic feature of manic episede?
A. Elevated, expansive, irritable mood
B. Increased psychomotor activity
C. Thought echo, thought insertion or thought withdrawal
D. Flight of ideas

17. Somatic syndrome in depression as per ICD-10 include:
A. Significant decrease in appetite or weight
B. Early morning awakening
C. Diurinal variation
D. Psychomotor aggitation
E. All the above         Nursing Path

18. Mood-congruent psychotic features in depressed patients include all, EXCEPT:
A. Nihilistic delusions
B. Delusion of guilt
C. Delusion of poverty
D. Delusion of love

19. Which is the most appropriate ICD-10 diagnosis for a patient admitted with current episode of moderate depression and history of two manic episodes in the past?
A. Bipolar affective disorders current episode moderate depres
sion
B. Recurrent depressive disorder
C. Manic-depressive psychosis- depression
D. Moderate depression

20. Which of the following is NOT a diagnostic entity in ICD-10 classification?
A.Bipolar affective disorders
B. Recurrent depressive disorders  Nursing Path
C. Recurrent manic disorders
D. Dysthymia

21. ____________ is a disorder charecterised by persistant depressive features, not amounting to depressive disorder, which last for more than 2 years?
A. Cyclothymia
B. Dysthymia
C. Melancholia
D. Euthymia

22. ______________ is a poor prognostic factor in mood disorders. Nursing Path
A. Acute or abrupt onset of illness
B. Typical Clinical Features
C. Well-adjusted premorbid-personality
D. Comorbid personality disorders

23. The therapeutic blood level of sodium valproate in mood disorders is
A. 0.8 - 1.2 mEq/L
B. 10 - 20 mEq/L
C. 20 - 40 mcg/mL    
D. 45 and 100 mcg/mL

24. Mania repressents a ______________ to depression according to psychodynamic theory.
A. Reaction formulation       Nursing Path
B. Repression
C. Sublimation
D. Displacement

25. ______________ is a tricyclic antidepressant drug.
A. Escitalopram
B. Imipramine
C. Paroxetine
D. Fluoxetine

26. Which of the following antidepressant is known for its high anticholinergic side effects?
A. Mirtazapine
B. Sertraline
C. Amitriptyline         Nursing Path
D. Fluoxetine

27. ECT is indicated in which of the following conditions?
A. Severe depression
B. Hypomania
C. Autistic disorders
D. Tourette ssyndrome

28. The usual therapeutic dose range of lithium carbonate in the treatment of bipolar disorders is:
A. 30-60 mg/day        Nursing Path
B. 900-1500 mg/day
C. 2000-3000 mg/day
D. 15-30 mg/day

29. Therapeutic blood level of lithium is:
A. 11 to 20 mg/dL
B. 1.5 to 2 mEq/L
C. 0.8 to 1.2 mEq/L
D. 150 to 200 mg/dL

30. ______________ is a clinical term used to explain a major depressive disorder superimposed on an underlying dysthymia.
A. Agitated depression
B. Double depression
C. Secondary depression
D. Neurotic depression         Nursing Path


ANSWER KEY
1. B
2. D
3. B
4. C
5. D
6. A
7. A
8. D
9. D
10. D
11. B
12. B
13. D
14. D
15. B
16. C
17. E
18. D
19. A
20. C
21. B
22. D
23. D.
24. A
25. B
26. C
27. A
28. B
29. C
30. B

Refrerences
1.      Bhugra D, Ranjith G, Patel V. Handbook of Psychiatry by Byword Viva Publishers, New Delhi, 2005.
2.      Kaplan HI, Sadock BJ. Synopsis of Psychiatry , Behavioral Sciences/ Clinical Psychiatry. 9th ed. Hong Kong :William and Wilkinson Publishers ;1998.
3.  Allan Tasman, Jerald Kay, Jeffrey A. Lieberman, Michael B. First and Mario Maj. Edrs. Psychiatry, Third Edition. John Wiley & Sons, Ltd, 2008.



No comments