MCQ. Genetics



Genetics Quiz
Inheritance and Variation
1. Father of genetics is:
A. Mendel
B. Darwin
C. Muller
D. Bateson
2. Phenotypic monohybrid ratio is:
A. 9 : 3 : 3 : 1
B. 1 : 2 : 1
C. 3 : 1
D. 2 : 1
3. A single recessive allele will produce its phenotypic effect when it occures on:
A. Any chromosome
B. An autosome
C. X-chromosome of female
D. X-chromosome of male
4. Sickle cell anaemia is:
A. Autosomal heriditary disease
B. Allosomic heriditary disease
C. Epistatic effect
D. Nutritional disorder
5. In multiple allele system, a gamate has alleles:
A. One
B. Two
C. Three
D. many
6. Mendel's first law is law of:
A. Paired factors
B. Dominance
C. Segregation
D. Independent assortment
7. A gene influencing many traits is:
A. Additive
B. Pleiotropic
C. Epistatic
D. Supplementary
8. A genetic disorder in Africans which reduces oxygen uptake is:
A. Phenylketonuria
B. Haemophilia
C. Colour blindness
D. Sickle cell anaemia
9. Discontinous variations are due to:
A. Crossing over
B. Mutations
C. Segregation of chromosomes
D. Independent assortment
10. Exchange of segments between non homologous chromososmes is called:
A. Crossing over
B. Inversion
C. Duplication
D. Translocation
11. A couple has two girls. the probability of a third girl baby is:
A. 100%
B. 50%
C. 25%
D. 12.5%
12. Sex chromososmes are also called:
A. Allosomes
B. Hetrosomes
C. Autosomes
D. Euchromosomes
13. Dihybrid test cross is:
A. 1 : 1 : 1 : 1
B. 1 : 1
C. 9 : 3 : 3 : 1
D. 15 : 1
14. Match the condition with chromosomal abnorm lity or linkage.
A. Colour blindness-- Y-linked
B. Erythroblastosis fetalis-- X-linked
C. Klinfelter's syndrome-- 44 + XXY
D. Down's syndrome-- 44 + XO
15. Trisomy 21 is otherwise called:
A. Klinfelter's syndrome
B. Turner's syndrome
C. Sickle cell anaemia
D. Down's syndrome
16. Variations occure during meosis due to:
A. Crossing over
B. Independent assortment
C. Linkage
D. Disjunction
17. Polygenic inheritance occures in:
A. Human eye colour and sickle cell anaemia
B. Hair pigment in mouse and tongue rolling in humans
C. Human height and skin colour
D. ABO blood group in human
18. Phenomenon of one gene controlling several phenotypes is;
A. Epistatsis
B. Pleiotropism
C. Codominance
D. Multiple allelism
19. A human male produces sperms with genotypes AB, Ab, aB, and ab in equal proportions. What is the genotype of the person?
A. AA Bb
B. AA BB
C. Aa Bb
D. Aa BB
20. Gene for right handedness is dominant over the gene for left handedness. Most probable genotypes of two right handed parents with left handed child is;
A. RR x rr
B. rr x Rr
C. RR x Rr
D. Rr x Rr
21. Genes present on the same locus but having different expressions are:
A. Multiple alleles
B. Polygenes
C. Oncogenes
D. Codominants
22. Individuals with blood group A has
A. Antigen A, antibody B
B. Antigen B, antibody A,
C. Antigen A, antibody b
D. Antigen A, no antibody.
23. Ratio of 9:3:3:1 is due to:
A. Independent assortment of genes
B. Segregation of charecters
C. Crossing over of chromosomes
D. Homologous pairing between chromosomes
24. An O-group child cannot have parents of blood groups:
A. B and B
B. A and B
C. O and O
D. AB and O
25. Genes expressed only in homozygous state are:
A. dominant
B. recessive
C. codominant
D. mutated


ANSWER KEY
1. A
2. C
3. D
4. A
5. A
6. C
7. B
8. D
9. B
10. D
11. B
12. A
13. A
14. C
15. D
16. A
17. C
18. B
19. C
20. D
21. A
22. C
23. A
24. D
25. B

Reactions:

0 comments:

Post a Comment