MCQ. Quality Assurance



1. A Total Quality Management (TQM) strategy developed by Motorola company in 1986:
A. Plan-Do-Check -Act
B. MBO
C. Six Sigma
D. PERT

2. Part of a quality system covering the manufacture and testing of pharmaceutical dosage forms or drugs and active pharmaceutical ingredients, diagnostics, foods, pharmaceutical products, and medical devices:
A. Good manufacturing practice (GMP)
B. Good regulatory practice (GRP)
C. Good Clinical Practice (GCP) 
D. Good laboratory practice (GLP)

3. Standard Operating Procedure (SOP) refers to:
A. An optimal balance between possibilities realized and a framework of norms and values.
B. Doing the right thing right, right away, the first time
C. Detailed, written instructions to achieve uniformity of the performance of a specific function.
D. A process of meeting the needs and expectations of the customers,both internal and external.

4. Accreditation refers to one of the following:
A. Making assessment
B. Meeting predetermined standards
C. Making care cost effective
D. Ensuring Quality

5. Father father of management by objectives (MBO)
A. Peter Drucker
B. Frederick Taylor
C. Henri Fayol
D. Max Weber

6. Who is associated with the concept of Total Quality Management?
A. Rensis Likert 
B. Kurt Lewin
C. Max Weber
D. W. Edwards Deming

7. Quality Council of India sponsored accreditation system for hospitals and health care providers:
A. NABH
B. Joint Commission International
C. BIS
D. NABET

8. Which definition of quality of care represents the entire continuum from structure to process and to outcome?
A. Deming's
B. WHO, 1988
C. Donabedian
D. Kurt Lewin

9. "Purposeful, self-regulatory judgment that uses cognitive tools such as interpretation, analysis, evaluation, inference, and explanation of the evidential, conceptual, methodological, criteriological, or contextual considerations on which judgment is based."
This definition refers to:
A. System Thinking
B. Critical Thinking
C. Clinical reasoning
D. Intuitive recognition

10. Plan-Do-Check -Act cycle is related to:
A. Donabedian
B. Deming
C. Henry Gantt
D. B.F. Skinner
ANS
WER KEY
1. C
2. A
3. C
4. D
5. A
6. D
7. A
8. C
9. B
10. B

Reactions:

0 comments:

Post a Comment