MCQ. Electrocardiogram (ECG)



1.      Electrocardiogram (ECG) was first developed by:
A. Steward
B.  Wilhelm His
C. Willem Einthoven
D. Hubert Mann

2. The classic ECG changes in myocardial infarction (MI) are:
A. T-wave inversion
B. ST-segment elevation
C. Development of an abnormal Q wave
D. All of the above

3. Tall-tented T waves and widened QRS are seen in:
A. Hyponatremia
B. Hyperglycemia
C. Hyperkalemia
D. Hyperphosphatemia

4. One specific ECG change in hypokalemia (low potassium level) is:
A. U wave (a positive deflection after the T wave)
B. ST segment elevation
C. Tall peaked T waves
D. Increased amplitude and widening of the QRS complex

5. The depolarization stimulus for the normal heartbeat originates in the:
A. Epicardium
B. His-bundle areas
C. Atrioventricular (AV) nodal
D. Sinoatrial (SA) node

6. An ECG report should contain:
A. Rhythm
B. Conduction intervals
C. Cardiac axis
D. A description of the QRS complexes, ST segments, T-waves
E. All of the above

7. A shortened PR interval, slurring (called a delta wave) of the initial QRS deflection, and prolonged QRS duration are charecteristics of:
A. Wolff-Parkinson-White (WPW) syndrome
B. Atrial tachycardia
C.  Left bundle branch block
D. Myocardial ischemia

8. ECG charecterized by PR interval which becomes longer with each succeeding ECG complex until there is a P wave not followed by a QRS is seen in:
A. First-degree Atrioventricular Block, type II
B. Second-Degree Atrioventricular Block, Type I
C. Second-degree Atrioventricular Block, type II
D. Third-Degree Atrioventricular Block

9. Ventricular muscle depolarization is represented by:
A. P wave
B. T wave
C. The QRS complex
D. U wave
E. PR interval

10. The characteristics of normal sinus rhythm include all the following, except:
A. Rate: 60 to 100 beats/min
B. Rhythm: Regular
C. P waves: Precede every QRS complex and are consistent in shape
D. PR interval: 0.12 to 0.20 second
E. QRS complex: 0.4 to 0. 8 second

11. Regarding placement of leads when recording ECG all are correct, except:
A. V1 - 4th intercostal space - right margin of sternum
B. V2 - 4th intercostal space - left margin of sternum
C. V3 - linear midpoint between V2 and V4
D. V4 - 7th intercostal space at the mid clavicular line
E. V5 - horizontally adjacent to V4 at anterior axillary line
 F. V6 - horizontally adjacent to V5 at mid-axillary line

12. Normal QRS width is:
A. 0.04 to 0.10 second
B. 0.12 to 0.20 second
C. 0.42 to 0.43 second
D. 0.08-0.12 seconds

13. P wave represents:
A. Depolarization of right ventricle
B. Depolarization of both atria
C. Depolarization of left ventricle
D. Atria to ventricular conduction time

14. Inferior wall ischemia produces changes in leads:
A. II
B. III
C. aVF
D. All of the above

15. Identify the rhythm.
 
A. Bradycardia
B. Normal EEG
C. Tachycardia
D. First degree heart block


Answer Key 
1. C
2. D
3. C
4. A
5. D
6. E
7. A
8. B
9. C
10. E
11. D
12. A
13. B
14. D
15. B

Reactions:

1 comments:

Post a Comment