MCQ. Psychopharmacology


1. Naltrexone occupies which of the following opiod receptors?
A. Signed
B. Kappa
C. Mu
D. Beta

2. All are side effects of valproic acid, except:
A. Ataxia
B. Tremor
C. Fulminant hepatitis
D. Polycystic ovaries

3. One of the following drug causes least gain in weight:
A. Quetiapine
B. Ziprasidone
C. Olanzapine
D. Risperidone

4. The drug used in nicotine addiction includes:
A. Naloxone
B. Naltrexone
C. Buspirone
D. Bupropion Cop

5. Low doses of clozapine (10-25 mg/day) are used in the treatment of:
A. PAnic attack
B. Dementia
C. Conduct disorders
D. Alcohol dependence

6. Which of the following is considered as the best antidepressant fro a patient with hypotension and cardiac disease?
A. Duloxetine
B. Mirtazapine
C. Venlafaxine
D. Clomipramine

7. One of the following drug causes least gain in weight:
A. Quetiapine
B. Ziprasidone
C. Olanzapine
D. Risperidone

8. Which is NOT a side effect of lamotrigine?
A. Diplopia
B. Dizziness
C. Decreased cognition
D. Rash

9. Adverse effect of valproic acid include:
A. Alopecia
B. Fulminant hepatitis
C. Pancreatitis
D. All of the above

10. Side effects of phenytoin are all except:
A. Gum hypertrophy
B. Hisutism
C. Microcytic anemia
D. OsteomalaciaCopyright yright

ANSWER
1. C
2. D
3. B
4. D
5. A
6. C
7. B
8. C
9. D
10. C

References
Psychiatry, Third Edition. Edrs. Allan Tasman, Jerald Kay, Jeffrey A. Lieberman, Michael B. First and Mario Maj.John Wiley & Sons, Ltd, 2008.

Reactions:

0 comments:

Post a Comment