MCQ. Psychopharmacology-1

1. The usual dose range of trifluperazine is:
A. 100-1000 mg/day
B. 10-30 mg/day
C. 2-8 mg/day
D. 80-160 mg/day

2. Depot preparation for which of the following drugs is not available:
A. Haloperidol
B. Fluphenazine
C. Flupenthixol
D. Pimozide

3. Which is not an anticholinegic:
A. Trihexiphenidyl
B. Procyclidine
C. Buspirone
D. Benztropine

4. Fluoxamine belong to which class of drug:
A. TCAs
B. SSRIs
C. MAOIs
D. SNRIs

5. A psychotropic drug commonly used in Tourette disorder is:
A. Haloperidol
B. Phenelzine
C. L-tryptophan
D. Mianserin

6. The reference TCA, against which new antidepressants are tested in clinical trials is:
A. Clomipramine
B. Amoxapine
C. Imipramine
D. Dothiepin
7. The commonly used TCA in obsessive compulsive disorder is:
A. Amitryplyline
B. Clomipramine
C. Nortryptyline
D. Dothiepin

8. Which drug in the SSRI group of antidepressant has a half-life of 2-4 days:
A. Paroxetine
B. Escitalopram
C. Sertraline
D. Fluoxetine

9. Varenicline is a:
A. Atypical antipsychotic
B. Nicotine receptor antagonist for nicotine dependence
C. Antidepressant
D. Hypnotic without hangover effect

10. A drug which is postulated to be an inhibitor of dopamine-β-hydroxylase, which catalyzes the conversion of dopamine into norepinephrine,leads to an increase in brain dopamine levels:
A. Disulfiram
B. Phenelezine
C. Aripiprazole
D. Desipramine

11. Who first proposed that lithium has antimanic properties?
A. John Cade
B. Delay and Denikar
C. Eagaz Moniz
D. Hippocrates

12. Which of the following term refers to the way the body handles the drug?
A. Pharmacodynamics
B. Pharmacoceutics
C. Pharmacokinetics
D. Pharmacotherapeutics

13. Rivastigmine belongs to
A. Inorganic ions
B. MAOIs
C. Butyrophenones
D. Stimulants
E. Cholinesterase Inhibitors

14. Which of the following statements about benzodiazepines is WRONG?
A. BDZs suppress REM sleep
B. BDZs prolongs REM sleep
C. BDZs interact strongly with alcohol to produce CNS depression
D. BDZs raise the ECT seizure threshold

15. The most important adverse effect of Zopiclone is:
A. Dependence
B. Bitter taste
C. Convulsion
D. EPS
E. Sedation


ANSWER KEY
1. B
2. D
3. C
4.B
5.A
6. C
7. B
8.D
9. B
10. A
11. A
12.C
13.E
14.B
15.B

References

Psychiatry, Third Edition. Edrs. Allan Tasman, Jerald Kay, Jeffrey A. Lieberman, Michael B. First and Mario Maj.John Wiley & Sons, Ltd, 2008.

Reactions:

0 comments:

Post a Comment