Latest posts

MCQ. Electoencephalography (EEG)

1. Electroencephalogram (EEG) rhythm was first recorded by:
A. William Einthovan
B. Egas Moniz
C. Hans Berger (1929)
D. Gaillard L

2. The most prominent EEG wave pattern of an awake, relaxed adult whose eyes are closed is:
A. Delta
B. Theta
C. Alpha
D. Beta

3. Stage 2 sleep is defined by the presence of:
A. spikes and slow waves
B. sleep spindles and K complexes.
C. rapid eye movements.
D. 1- to 2-Hz delta frequencies.

4. When people are attentive to an external stimulus or are thinking hard about something, the alpha rhythm is replaced by
A. Delta
B. Theta
C. Alpha
D. Beta 
E. Gamma

5. Indications for clinical EEG assessment of psychiatric patients include, all EXCEPT
A. Rule out specific neurological disorders
B. History of head trauma or suspicion of epilepsy
C. Differentiating schizophrenia and mood disorders
D. First presentation of psychosis
E. Pre- and post electroconvulsive therapy

6. Diffuse, bilaterally synchronous 3Hz wave and spike discharges are typical EEG findings of:
A. Absence seizures
B. Infantile spasm
C. Myoclonic seizures
D. Complex partial seizures

7. Continuous generalized slowing consists of polymorphic delta activity that is continuous or near-continuous (>80% of the record) and reactive is suggestive of
A. Seizure disorder
B. Diffuse encephalopathy
C. Sleep disorders
D. Increased intracranial pressure

8. Which of the following EEG findings has a strong association with partial seizures?
A. Temporal intermittent rhythmic delta activity (TIRDA)
B. Occipital intermittent rhythmic delta activity (OIRDA)
C. Frontal intermittent rhythmic delta activity (FIRDA)
D. Generalized paroxysmal fast activity (GPFA)

9. Identify the the abnormality.



A. Temporal lobe seizure
B. Myoclonic seizure
D. Absence seizure
E. Juvenile myoclonic epilepsy (JME).

10. Identify the pattern.




A. Lennox-Gastaut syndrome
B. Infantile spasms
C. Tonic seizures
D. Simple partial seizure
E. Generalized tonic-clonic (GTC)

11. EEG pattern in REM sleep is:
A. High amplitude, slow waves
B. Low amplitude, rapid waves
C. High amplitude, rapid waves
D. Low amplitude, slow waves

12. Frequency of sleep spindles:
A. 10 to 14 Hz
B. 0.5 to 4 Hz
C. 20 to 80 Hz
D. 4 to 7 Hz



ANSWER KEY
1. C
2. C
3. B
4. D
5.C
6. A
7. B
8. A
9. D
10. D
11. B
12. A




No comments