Latest posts

Electroconvulsive Therapy (ECT) - II

1. Which of the following conditions is known to have the best response to ECT?
A. Depression with suicidal tendancy
B. Simple schizophrenia
C. Paranoid schizophrenia
D. Obsessive compulsive disorder

2. The commonest side effect of ECT is
A. Dehydration
B. Dementia
C. Amnesia
D. Fractures

3. Which of the following is TRUE about electroconvulsive therapy?
A. Contraindicated in brain tumor
B. Requires more than 70 volts
C. Treatment of major depression
D. All are true

4. Best response to ECT is seen in
A. Catatonic schizophrenia
B. Paranoid schizophrenia
C. Hebiphreniac Schizophrenia
D. Simple schizophrenia
E. Residual schizophrenia

5. Which of the following component is least important in ECT?
A. Voltage and amperage of current
B. AC or DC current
C. Duration of current
D. Interval and type of therapy

6. Which of the following parameters is TRUE about ECT?
A. 40-60 volts, 2 seconds
B. 80-90 volts, 0.01 seconds
C. 90-120 volts, 0.3 seconds
D. 120-150 volts, 3 minutes

7. Which of the following characteristics is associated with unilateral ECT?
A. Less amnesia
B. High voltage current
C. Rapid improvement
D. Effective in schizophrenia

8. Absolute contraindication for ECT is
A. Pregnancy
B. Lactation
C. Old gae
D. Raised intracranial pressure

9. Udvantages of unilateral ECT include
A. More effective than bilateral ECT
B. More prefferable in schizophrenua
C. Less number of treatments
D. Less confusion and amnesia

10. Use of succinylecholine in ECT is
A. Safer than curare
B. May cause prolonged apnea
C. Reduces possibility of fractures
D. All are true

11. Less memory disturbance is seen with
A. Bilateral ECT
B. Unilateral ECT
C. Direct ECT
D. Modified ECT



ANSWER KEY
1. A
2. C
3. D
4. A
5. B
6. C
7. A
8. D
9. D
10. D
11. B
References
1.     Andrade C. Electrical Aspects of ECT. in Handbook of Psychiatry by Bhugra D, Ranjith G, Patel V. Byword Viva Publishers, New Delhi, 2005.
2.     Kaplan HI, Sadock BJ. Synopsis of Psychiatry , Behavioral Sciences/ Clinical Psychiatry. 9th ed. Hong Kong :William and Wilkinson Publishers ;1998.

No comments